De Functie van de Atlas

Het hoofd rust, met zijn niet te onderschatten gewicht van 5-6 kilo op de eerste wervel, de atlas.

Deze eerste wervel beïnvloedt de balans van het hele skelet en is direct verantwoordelijk voor een goede houding van het lichaam.

Als de wervelkolom recht staat, dan wordt het gewicht gelijkmatig over beide lichaamshelften verdeeld.
Als de atlas en nekwervels uit balans zijn ligt de schedel niet meer loodrecht op de wervelkolom.
In deze situatie verschuift het zwaartepunt van het lichaam en er ontstaat een onbalans van top tot teen van de skeletspieren.
Gevolg: disfuncties. Er ontstaat een statische houdingsafwijking, waarbij de ene lichaamshelft meer belast wordt dan de andere.
Dat is ook vaak de oorzaak waarom pijnen meestal eenzijdig optreden.

De functie van de atlas in het fysieke proces.


De  positie van de atlas ten opzichte van het foramen magnum (de schedelopening waardoor de ruggenmerg-zenuwen afdalen in de wervelkolom (geel op de tekening) bepaalt de mate waarin het hersenvocht het ruggenmerg omgeeft, soepel kan pulseren tot in de wervelkolom. Ook de basisspanning in de hersenvliezen wordt hierdoor sterk beïnvloed. 
De ritmische pulsaties van het hersenvocht zijn cruciaal voor een evenwichtig functioneren het gehele zenuwstelsel, net zoals de hartslag dat is voor de bloedsomloop. Ook gewrichten (enkels, knieën, schouders) zijn gebaat bij een 'rechte' atlas en rug.

De functie van de atlas in het emotionele en
psychische proces.

De 3 lagen nekspieren die de atlas en het gewrichtskapsel tussen de schedelbasis en de atlas omgeven, zijn erg beladen met op het bestaan betrekking hebbende thema´s  zoals  basis-veiligheid, soepelheid, Ik-kracht, enz. De spanningsgraad in dit gewrichtskapsel en in de spieromhulsels (fascia) reflecteert de mate waarin we een gezonde balans vinden. 

De functie van de atlas op vitaal (energetisch) vlak.

De atlas ligt pal op het energiekanaal tussen de energiecentra (chakra’s) van het hoofd en die lager in het lichaam. Elke disbalans in de positie van de atlas heeft dan ook subtiele tot belangrijke energetische gevolgen voor heel het lichaam.  Een in balans zijnde atlas en nekwervels brengt bijvoorbeeld ook de hypofyse exact op de middellijn van het lichaam, wat belangrijk is voor een goed gebalanceerde aansturing van alle hormonale processen.
Een atlas in disbalans kan grote problemen veroorzaken.
De spanning van de spieren kan zo hoog oplopen dat er aan één kant van de atlas meer spanning staat dan op de andere kant waardoor vele fysieke en emotionele problemen kunnen ontstaan. Met name kunnen zenuwen of kleine haarvaten die door de atlas lopen bekneld raken en zo kunnen veel problemen ontstaan die ons leven negatief beinvloeden.

Waarom herkent de neuroloog dit niet.

Een neuroloog kijkt met een technische blik naar de wervels, staan ze recht dan staan ze recht. Als je het klinisch bekijkt zonder rekening te houden met andere fysieke en emotionele problemen heeft hij gelijk. Maar wij kijken natuurlijk niet alleen naar de techniek van het menselijk lichaam maar juist ook naar de combinatie lichaam en geest. Zo kunnen traumas' uit het verleden een enorm effect hebben op spanning van schouders, nek, rug en veel andere chronische problemen veroorzaken. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen hun lasten dragen en wat hun lichaamshoudiong daarbij is.

Regenesis
Atlastherapie therapeuten
zijn opgeleid door de 
Quantum-Academy
www.quantum-academy.netGecertificeerde Regenesis-Healing practitioners en therapeuten geven een behandeling in de Atlastherapie.
Ze zijn professioneel opgeleid, hebben een hogere medische basiskennis en de meesten zijn aangesloten bij een of meerdere beroepsverenigingen.

Neem contact op